CÉGVEZETŐ FÓRUM www.cegvezetoknek.hu

CÉGVEZETŐ FÓRUM

A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS ÖSSZEGÉNEK MEGHATÁROZÁSA SORÁN EJTETT GYAKORI HIBÁK

2018. szeptember 09. - pénz kivétele cégautóadó cégvezető fórum nyugdíj

A NAV ellenőrzési tapasztalatai szerint még az önkéntes jogkövetésre törekvő, megfelelő szakmai háttérrel rendelkező adózóknál is előfordul a szakképzési hozzájárulás összegének téves meghatározása.

Egy kiemeltnek minősülő adózó ellenőrzése során például azt tárták fel a revizorok, hogy az adózó a szakképzési hozzájárulás alapjának a meghatározásakor:
- egyrészt azokat a munkavállalókat is figyelembe vette, akiknél 14,5%-os szociális hozzájárulási kedvezményt érvényesített,
- másrészt nem a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett munkabér (maximum 100 ezer forint) összegével, hanem a munkavállalóknak kifizetett bruttó munkabér (maximum 100 ezer forint) után számított szociális hozzájárulási adókedvezmény összegével csökkentette az adóalapot.

A szakképzési hozzájárulás alapja nem csökkenthető akkor, ha a munkáltató a munkavállalóval összefüggésben 14,5 százalék adókedvezményt érvényesít a szociális hozzájárulási adó terhére.

Abban az esetben azonban, ha a munkavállalóval összefüggésben a 19,5 százalék kedvezményt érvényesíti a kifizető, akkor a kedvezményezett adóalap után szakképzési hozzájárulást sem kell fizetnie.

A konkrét példában az adózó tévesen határozta meg a tanulószerződéssel rendelkező tanulók után igénybe vehető adócsökkentő tétel összegét is. Nem vette figyelembe ugyanis azt, hogy ha a tanulószerződés hónap közben szűnik meg, akkor az adott hónapból a tanulószerződés megszűnésének napjáig eltelt napok és az adott hónap naptári napjainak arányában kell meghatározni az alapcsökkentő tétel számított összegét.

Vonatkozó jogszabály:

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény 4. § (1a) bekezdésének c) és d) pontjai.

A gyakorlati képzés költségeinek a szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolásánál figyelembe vehető gyakorlati képzési normatívák mértékéről és a csökkentő tétel számításáról szóló 280/2011. (XII. 20.) Kormány rendelet 3. §-ának és 5. § (6) bekezdésének előírásai

FORRÁS: NAV

 

 

 

 

MIKOR KELL SZERZŐDÉST KÖTNI?

A Ptk. biztosítja a szerződéskötési szabadságot, azaz a felek szabadon dönthetnek arról, hogy mikor kötnek írásbeli szerződést. Ugyanakkor van néhány eset, amikor kötelező, pl. az adásvétel.

A vállalkozói szerződések kapcsán a Ptk. és az adótörvények sem tartalmaznak a szerződések írásba foglalására vonatkozó követelményt.

A társasági adó törvény szerint (200.000 Ft), azt, hogy a szóban forgó szolgáltatás, az a vállalkozás tevékenysége érdekében merült fel, azt a vállalkozás dokumentumokkal köteles igazolni. Ebből következően – bár a törvény nem fogalmazza meg konkrét követelménynek – szükség van a szerződésre, a munka elvégzését követően kiállított teljesítési igazolásra. Társasági adó törvény 3. sz. melléklet A/4 pont.

 

 

 

 

NYERESÉG KIVÉTELE, KATA, KIVA, OSZTALÉKFIZETÉS, CAFETERIA 2019, MAGAS HÁZIPÉNZTÁR, NYERESÉG OPTIMALIZÁLÁS, ZSEBBŐL FIZETÉS, TÁRSASÁGI ADÓ CSÖKKENTÉSE

ÖNNEK IS HASZNOS:

- NYERESÉG, PÉNZ KIVÉTELE BT.-BŐL, KFT.-BŐL legálisan az osztaléktól olcsóbban!
- KATA ekkor kft.-nek is.
- ZSEBBŐL FIZETÉS – így váltsa ki!
- KIVA erre vigyázzon!
- OSZTALÉKFIZETÉS IDÉN VAGY JÖVŐRE?
- CAFETERIA 2019-ben így megéri, cafeteria milliók még az idén.
- TÁRSASÁGI ADÓ ÉS SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ KEDVEZMÉNYEK.
- FOGÁSZATI, GYÓGYSZER KIADÁSAI adómentes céges pénzből!
- NYERESÉG OPTIMALIZÁLÁS a felére.
- MINIMÁLBÉR MELLETT így lesz a legkisebb céges költségből MAGAS NYUGDÍJA!
- SZEMÉLYAUTÓ így éri meg Önnek.
- LAKÁSHITELE VAN? Ezt tegye most!
- INGATLANT VENNE? Így vegye és olcsóbb!
- VESZTESÉGES VOLT A CÉGE? Negatív saját tőke rendezése.
- MINIMÁLBÉRES CÉGTULAJDONOSKÉNT ilyen jogviszonyban dolgozzon.
- HÁZIORVOS, GYÓGYSZERÉSZ? - ezt tegye!
- 9 %-KAL OLCSÓBBAN VEHET teherautót, irodát, személyautót, stb.
- TEHERAUTÓ VAN A CÉGÉBEN? Erre figyeljen!
- MAGAS A HÁZIPÉNZTÁR?
Két dolog miatt lehet:
- zsebből fizetés,
- már kivette az osztalékot csak nem adózta le. Mindkettőre van kedvező megoldás.

+ SZEMÉLYRE SZABOTT MILLIÓK ÖNNEK. 

 

 

 

 

VESZTESÉGES VOLT A CÉGE? MEGNÉZTE MÁR A TAVALYI MÉRLEGET?

NEGATÍV A SAJÁT TŐKE? AZ ÖN CÉGE NINCS RENDBEN!

Amennyiben a vállalkozás saját tőkéje a törzstőke felére vagy a törvényben meghatározott törzstőke-minimum (kft. 3 millió forint) alá csökken, az ügyvezető köteles haladéktalanul összehívni a taggyűlést.


A saját tőke vizsgálatára rendszerint az éves beszámoló elfogadásakor kell, hogy sor kerüljön, és célszerű ilyenkor határozni a szükséges lépésekről a veszteség pótlására, amelyeket három hónapon belül végre kell hajtani.

 

 

 

 

SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓKEDVEZMÉNY – MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰ VÁLLALKOZÓK

2018. július 26-ától megváltozott a munkaképességű vállalkozók után érvényesíthető szociális hozzájárulási adókedvezményre vonatkozó szabályok.
Lehetővé vált a 60 százalékos vagy ennél kisebb mértékű egészségi állapotú egyéni, illetve társas vállalkozók vonatkozásában is az adókedvezmény igénybevétele.

A szociális hozzájárulási adóból kedvezmény illeti meg
-
az egyéni vállalkozót a saját maga után fizetendő adóból,

- a közkereseti társaságot, a betéti társaságot, a korlátolt felelősségű társaságot, a közös vállalatot, az egyesülést, az európai gazdasági egyesülést, a szabadalmi ügyvivői irodát, a szabadalmi ügyvivői társaságot, az ügyvédi irodát, a közjegyzői irodát, a végrehajtói irodát, az egyéni céget a tagjával fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező jogviszonyára tekintettel terhelő adóból.

A szociális hozzájárulási adókedvezmény mértéke az adómegállapítási időszakra az egyéni vállalkozó által saját maga után megállapított, illetve a tag után a kifizető által megállapított adóalap, de legfeljebb a minimálbér kétszerese után 19,5 százalék adómértékkel megállapított összege.

Az adókedvezmény érvényesítésére abban az esetben van lehetőség, ha az egyéni vállalkozó, illetve a tag
-
2011. december 31-én - a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján megállapított - I., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult és és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 32-33. §-a alapján rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, vagy

- ha az egyéni vállalkozó, illetve a tag rokkantsági ellátásban részesül és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű.

A módosított szabályok alapján a 2018. július hónapra benyújtásra kerülő 1808, illetve egyéni vállalkozók esetében a 1858 jelű adó- és járulékbevallásban az adókedvezmény már érvényesíthető. Forrás: NAV

"B" KATEGÓRIÁS JÁRMŰVEZETŐI ENGEDÉLY MEGSZERZÉSÉHEZ IGÉNYELHETŐ ÁLLAMI TÁMOGATÁS

Az 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 1. számú mellékletének új 7.40. pontja értelmében 2018. július 1-jétől adómentes a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjából a jogszabály alapján visszatérített összeg.

Az állam visszatéríti a „B” kategóriás járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges elméleti tantárgyhoz kapcsolódó tanfolyam és elméleti vizsga megfizetett díját azon magyar állampolgárok részére,

akik 2018. július 1-jét követően tették le sikeresen a közlekedési alapismeretek vizsgát és a 20. életévüket a vizsga napjáig még nem töltötték be.

A támogatás mértéke a közlekedési alapismeretek tanfolyam és a vizsga igazgatási szolgáltatási díjának ténylegesen megfizetett összege, de legfeljebb 25 ezer forint.

A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságánál (NYUFIG) lehet benyújtani az e célra rendszeresített formanyomtatványon vagy elektronikus űrlapon a közlekedési alapismeretek vizsga sikeres letétele napjától számított egy éves jogvesztő határidőn belül. A támogatást a NYUFIG a megállapító határozat kiadását követő 13 napon belül folyósítja.

KIVA 2019, KIVA KALKULÁTOR 2019

A kisvállalati adó (kiva) választásával több tízezer cég spórolhatna legálisan a közterhein.
2019-ben marad 13 százalékos a kisvállalati adó mértéke.

Minden cégnek megéri a próbaszámításokat elvégezni, hiszen a kisvállalati adó választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint 80 százaléka jobban jár.

NAV ÜZEMANYAGÁR 2018. SZEPTEMBER

A NAV közzétette a szeptemberi üzemanyagárat.

Ha a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a közleményben szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni.

Itt találja: https://uzemanyagar.blog.hu